نقد سریال شبح نویسنده | در مسیر جذاب سازی ادبیات، هر بار یک داستان

سریال «شبح نویسنده» قصد دارد با دعوت از کودکان به مطالعه کتاب، یک نمایش جذاب خانوادگی ارائه دهد.

کتاب‌ها هنوز هم باید نقشی اساسی در زندگی ما ایفا کنند اما این یار قدیمی این روز‌ها چنان که باید مورد توجه قرار نمی‌گیرد. سریال شبح نویسنده (با عنوان اصلی «Ghostwriter») قصد دارد علاوه بر یادآوری این موضوع، یک نمایش جذاب خانوادگی هم ارائه دهد. داستان سریال «شبح نویسنده» که با عناوینی همچون «روح نویسنده»، «روح‌نگار» یا «سایه‌نویس» نیز شناخته می‌شود، در مورد شبحی مرموز است که به کتاب‌فروشی یک محله می‌رود و مسیر ورود کاراکترهای خیالی به دنیای واقعی را باز می‌کند. حالا چهار کودک تصمیم می‌گیرند تیمی تشکیل دهند تا از معمای هیجان‌انگیز پیش‌آمده پرده بردارند و اسرار کارهای ناتمام شبح را کشف کنند. در نقد و بررسی سریال «شبح نویسنده» با فیلیمو شات همراه باشید.


اجازه دهید به سال ۱۹۹۲ بازگردیم، زمانی که شبکه بی‌بی‌سی و پی‌بی‌اس قصد داشتند با به‌کارگیری خالقان مجموعه محبوب «سسمی استریت» (با عنوان اصلی «Sesame Street»)، سریالی نوآورانه در مورد آموزش خواندن و نوشتن بسازند. سریال اصلی «شبح نویسنده» پر از کودکان نیویورکی بود و توانست طی سه فصل، ۱۸ داستان را روایت کند. اما متأسفانه پس از ۷۴ قسمت، بودجه تهیه‌کنندگان ته کشید و سریال کنسل شد.

 نمایی از سریال شبح نویسنده

سری جدید این مجموعه، باز هم توسط بنیاد غیرانتفاعی کارگروه سسمی (که قبلاً با عنوان کارگروه تلویزیونی کودکان شناخته می‌شد) ساخته شده است. البته شرکت فیلمسازی سینکینگ شیپ اینترتینمنت هم به کارگروه سسمی کمک کرده است. اما تفاوت اصلی این دو مجموعه، حضور توزیع‌کننده و سرمایه‌گذاری قدرتمند با ذخایری نامحدود از ثروت در پس تیم تولید سری جدید است؛ شرکتی که همۀ ما آن را با نام اپل می‌شناسیم. سریال «شبح نویسنده» یکی از دو مجموعۀ کارگروه سسمی است که در بستر جدید اپل تی‌وی پلاس منتشر می‌شود؛ سریال «هلپسترها» (با عنوان اصلی «Helpsters») محصول دیگر این کارگروه است که توسط اپل برای کودکان پیش‌دبستانی پخش می‌شود.

سریال جدید شبح نویسنده قصد دارد مخاطبانش را با ادبیات آشنا کند؛ هدفی که در دنیای دیجیتال و پرشتاب امروز، بسیار شریف و قابل‌احترام است.


نقد و بررسی سریال پرنسس اسپانیایی


۱ نوامبر ۲۰۱۹، اپل تی‌وی پلاس ۷ اپیزود ابتدایی سریال «شبح نویسنده» را منتشر کرد. این ۷ قسمت مجموعاً سه داستان را روایت می‌کردند: «شبح در سرزمین عجایب» (با عنوان اصلی «Ghost in Wonderland»)، «شبح جنگل» (با عنوان اصلی «The Jungle Ghost») و «شبح وحشی وحشی» (با عنوان اصلی «The Wild, Wild Ghost»). ۱ می ۲۰۲۰ هم دو داستان جدید طی ۶ قسمت منتشر شد: «یک شبح پر زرق و برق» (با عنوان اصلی «A Sparkly Ghost») و «فرانکن-گوست» (با عنوان اصلی «Franken-Ghost»).
برای حل معماهای این داستان‌ها، کاراکترهای داستان و البته مخاطبان باید چهار کتاب را خوانده باشند: «ماجراجویی‌های آلیس در سرزمین عجایب» (با عنوان اصلی «Alice’s Adventures in Wonderland») اثر لوئیس کارول، «کتاب جنگل» (با عنوان اصلی «The Jungle Book») نوشته رودیارد کیپلینگ، «ترینیتی» (با عنوان اصلی «Trinity») اثر دی. جی. مک‌هیل و «فرانکنشتاین» (با عنوان اصلی «Frankenstein») نوشته مری شلی. اگر هنوز این کتاب‌ها را نخوانده‌اید نگران نباشید، سریال «شبح نویسنده» شما را تا حدودی با داستان آنها آشنا می‌کند.
بررسی تمام این قسمت‌ها و کتاب‌ها زمان نیازمند یک تحلیل مفصل است اما آنچه در این نقد و بررسی می‌خوانید به اتفاقات دو قسمت اول این مجموعه می‌پردازد؛ دو قسمتی که به کتاب مشهور «آلیس در سرزمین عجایب» اختصاص دارند.

شروع لذت‌بخش

سریال «روح نویسنده» از جایی آغاز می‌شود که پسری مهربان به نام روبن رینا (با بازی آیزاک آریانیز) به همراه مادرش ایمی (با نقش‌آفرینی نیکولا کوریا-دمیود) به نیویورک نقل مکان می‌کنند. پس از مرگ مادربزرگ روبن، پدربزرگ او، ارنستو (با بازی جی سانتیاگو)، برای اداره کتاب‌فروشی محله به کمک نیاز دارد و قرار است روبن به او کمک کند.
روبن، مثل تمام کودکانی که به محله دیگری نقل مکان می‌کنند، از قرار گرفتن در محیط جدید چندان احساس امنیت نمی‌کند. او اشتیاق بیشتری برای بازگشت به زندگی قبلی‌اش دارد و پیوسته در حال تماس با دوستان قدیمی است. روبن از سر و صداهای زیاد محله جدید راضی نیست و نمی‌تواند خوب بخوابد. علیرغم این مشکلات، او تمام تلاشش را می‌کند تا با پدربزرگش رابطه‌ای تمام و کمال برقرار کند؛ اگرچه به نظر می‌رسد دختر همسایه همیشه در کتاب‌فروشی حضور دارد و او هم رابطه‌ای صمیمانه با پدربزرگ روبن دارد. این دختر که چاون ردموند (با بازی آمادی چاپاتا) نام دارد در مدرسه هم با روبن هم‌کلاسی است.


نقد و بررسی فیلم سینمایی ساحره ؛ سینمایی که افسوس شد!


روبن در مدرسه جدیدش سعی دارد منزوی باقی بماند؛ او سوپش را کنار کمد وسایلش می‌خورد و از دوست‌شدن با بچه‌های دیگر اجتناب می‌کند. متأسفانه، پس از جروبحث با مدیر مدرسه در مورد محل غذاخوردن، نهار روبن به زمین می‎‌ریزد و این باعث می‌شود کورتیس پالمر-مورنو، ستاره بسکتبال مدرسه (با بازی جاستین سانچز) سُر بخورد و بازویش آسیب ببیند.

 نمایی از سریال شبح نویسنده

شکل‌گیری گروهی فوق‌العاده از کاراکترها

روبن، چاون و کورتیس سه نفر از اعضای تیم چهار نفره سریال «شبح نویسنده» را تشکیل می‌دهد. عضو نهایی این گروه، دونا پالمر-مورنو (با بازی هانا لوینسون) خواهر کورتیس است. او رک و روراست‌ترین عضو گروه است. هر چهار کاراکتر داستان توسط بازیگران تازه‌کار نقش‌آفرینی شده‌اند؛ اگرچه به‌احتمال زیاد هرکدام از آنها خیلی زود برای میلیون‌ها نفر در سرتاسر دنیا معروف خواهند شد.

پس از آن‌که این چهار نفر شروع به دیدن پیام‌هایی غیرقابل توضیح می‌کنند، تیمی میانشان شکل می‌گیرد. اولین پیام روی آب‌پرتقال ریخته شده روی زمین دیده می‌شود: «سلام» و سپس، روی تخته‌سیاه: «دور هم جمع شوید». زمانی که سروکله یک خرگوش سفید (با صداپیشگی نیل پاتریک هریس، بازیگر سریال «آشنایی با مادر» با عنوان اصلی «How I Met Your Mother») و داستان‌هایش در سریال پیدا می‌شود، ماجراجویی شخصیت‌های دوست‌داشتنی ما آغاز می‌شود.

علیرغم حضور عجیب و غریب خرگوش در مدرسه (که تنها این چهار دوست می‌توانند آن را ببینند)، جا افتادن داستان نیازمند یک پیام دیگر و ملاقات با پدربزرگ روبین است. پس از دیدن خرگوش بازیگوش، پیامی با عنوان «از آغاز شروع کن» در کمد روبن ظاهر می‌شود. پدربزرگ به آنها می‌گوید که این پیام‌ها اولین کلمات کتاب کلاسیک «آلیس در سرزمین عجایب»، نوشته لوئیس کارول در سال ۱۸۶۵ هستند.

پس از شنیدن صحبت‌های پدربزرگ، روبن و دوستانش سراغ کتاب «آلیس در سرزمین عجایب» در کتاب‌فروشی می‌روند. اما نکته عجیب اینجاست که کتاب کاملاً خالی است و هیچ نوشته‌ای داخلش نیست. گروه چهارنفره ما به مرور متوجه می‌شوند که این پیام‌ها از سوی یک شبح ناشناخته ارسال می‌شوند؛ شبحی که می‌خواهد آنها با این کلمات راهی برای بازگرداندن خرگوش سفید (و دیگر کاراکترهای رمان) به کتاب پیدا کنند.

ادامه اولین داستان سریال شبح نویسنده به خالقانش اجازه می‌دهد تا شخصیت‌پردازی بیشتری برای کاراکترها ارائه دهند. آنها می‌خواهند نشان دهند که چگونه این چهار کودک با استفاده از فناوری‌های امروزی معماهای داستان را حل می‌کنند. این دو ویژگی نقطه خوبی برای شروع یک سریال محسوب می‌شود.

هنگامی‌که ما از رقابت روبن و چاون برای جلب‌توجه پدربزرگ عبور می‌کنیم، مشخص می‌شود که هر چهار کاراکتر اصلی سریال به عنوان کودکانی باهوش شخصیت‌پردازی شده‌اند که آماده یادگیری چیزهای جدید هستند. نکته‌ای که شاید نوعی نوآوری به حساب بیاید، نبود یک کاراکتر همه‌چیزدان بین این چهار دوست است. هر چهار نفر، شخصیت‌هایی کودکانه دارند و این ویژگی‌های کودکانه در طول قسمت‌های بعدی بیشتر موردبررسی قرار می‌گیرد. در همین حال، افراد بالغ داستان حامی کودکان هستند و هر زمان که نیازی وجود داشته باشد، به کمک آنها می‌شتابند.


نامزدی سریال «شبح نویسنده » در ایماحن اواردز ۲۰۲۰


درنهایت، تمام داستان‌ها، فیلم‌ها و سریال‌ها یک شخصیت اصلی دارند که نقش محوری ماجرا را ایفا می‌کند. شخصیت اصلی سریال «شبح نویسنده» کارش را با ارسال پیغام‌ها (سرنخ‌ها) شروع می‌کند و باید دید در ادامه چه جزئیات بیشتری از او برایمان فاش می‌شود. در دو قسمت ابتدایی، این نظریه مطرح شد که شاید این شبح مرموز، همان روح مادربزرگ تازه‌درگذشته روبن باشد. البته باید به خالقان سریال حق بدهیم اگر بخواهند شخصیت شبح را در قسمت‌های نهایی فاش کنند. با توجه به تمدید سریال برای فصل دوم، که در سال ۲۰۲۰ منتشر خواهد شد، به نظر می‌رسد این اتفاق به همین زودی رخ نخواهد داد.

 نمایی از سریال شبح نویسنده

نقاط قوت و ضعف

در بررسی نوآوری و ابتکار سریال «روح نویسنده» باید گفت که تماشای زنده‌شدن خرگوش سفید، کلاهدوز دیوانه (با بازی جاش کروداسموگلی، پلنگ سیاه، ترینیتی و فرانکنشتاین با استفاده از تصاویر رایانه‌ای (CGI) واقعاً جذاب است. نقطه قوت دیگر سریال، طراحی صحنه و لباس کاراکترهاست. تمام این نقاط قوت به‌واسطه عنصر حیاتی پول فراهم شده‌اند اما خالقان سریال نیز بودجه را در راه درستی خرج کرده‌اند.
نقطه ضعف سریال «شبح نویسنده» جایی برجسته می‌شود که بدانیم کتاب «آلیس در سرزمین عجایب» بیش از ۱۵۰ سال پیش نوشته شده و تابه‌حال اقتباس‌های سینمایی زیادی از آن ساخته شده است. این موضوع در مورد کتاب‌های دیگر مجموعه هم کم و بیش صدق می‌کند. اما روبن و دوستانش گویی تا به حال اسم این کتاب‌ها را هم نشنیده‌اند؛ موضوعی که شاید کمی غیرواقعی به نظر برسد. البته ما انتظار نداریم مخاطبان ایرانی این سریال، به خصوص کودکان، نام تمام کاراکترهای کتاب‌ها را بدانند اما قطعاً تماشای فیلم‌هایی که از روی کتاب‌ها ساخته شده‌اند به آنها کمک می‌کند.

فیلم آلیس در آن سوی آینه
انیمیشن کتاب جنگل
فرنکن وینی

سریال «شبح نویسنده» برای افراد با بازه سنی ۸ الی ۱۵ سال ساخته شده، اما گنجاندن دیالوگ‌های هوشمندانه باعث شده تا ما تماشای آن را برای تمامی اعضای خانواده توصیه کنیم. با ادامه یافتن سریال، شخصیت‌پردازی بیشتر کاراکترها و ارائه داستان‌های جدید، قضاوت در مورد این مجموعه مقبولیت بیشتری پیدا خواهد کرد. «آلیس در سرزمین عجایب» احتمالاً بهترین راه برای آشنا کردن کودکان با دنیای کتاب و دعوت آنها به مطالعه است. پس خالقان سریال در ابتدا انتخاب راحت‌تری داشته‌اند و باید دید روایت داستان کتاب‌های کمتر مشهور در قسمت‌های فصل دوم چطور از آب درخواهد آمد.


منبع: IMore

نظر شما چیست؟

ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

fosil